Anekdoter

Anekdoter

Små historier om min slægt

Læs her

Anne fra Bodilsker

Slægtens historierPosted by Flemming Holm Tuesday, November 22 2011 20:25:18

Denne lille historie har særlig interesse for efterkommere af aner på den bornholmske slægtsgren.

Her drejer det sig om en gren med base i sognene Bodilsker og Povlsker med kystbebyggelserne Balka og Snogebæk. Vi møder her Jørgen Jacobsen, der er født lidt før år 1700 og i 1713 gifter sig med Anne Olsdatter.

Anne er en spændende pige – tiltrækkende og gavmild - og genstand for sognets og menighedens opmærksomhed og bekymring gennem ungdomsårene. I 1702 bliver hun aftvunget offentligt skriftemål i Bodilsker kirke for usømmelighed, fordi hun er nedkommet med et uægte barn og dermed har gjort sig skyldig i ”lejermaal”. Gennem hendes bekendelse skal man have udlagt en barnefader. Det går nu ikke så godt, for Anne siger, at hun ikke kender faderens navn, så de må nøjes med at notere, at den skyldige er en ukendt bådsmand.

Fire år efter går det atter galt for Anne. Denne gang kan man dog udpege barnefaderen, så han og Anne står sammen frem i kirken med deres skriftemål.

Tredje gang er lykkens gang, både for Anne og for os, der skylder hende vores eksistens. Hun bliver gravid med vores ane, Jørgen Jacobsen, der vedkender sig sit ansvar og gifter sig med hende samme måned, som sønnen Peder bliver født. Deres fjerde barn, Jacob, viderefører vores direkte anegren.

Familien tilhører almuen i Bodilsker og Povlsker. En enkelt træskomager og en møller lyser lidt op, men videre driver de det ikke. Så kommer møllerens søn, Jacob, der forlader hjemegnen og når helt til Svaneke. Her kobler han slægten til den agtværdige familie Dich ved sit ægteskab med Christiane Margrethe. Deres datter, Augusta Margrethe, bliver koblingen til den ikke mindre respektable baptistfamilie, Holm.

Gennem hjemmesidens ”direkte aner” eller ”navneliste” kan du klikke dig frem til flere detaljer.

  • Comments(0)//anekdoter.flemmingholm.dk/#post3